Coaching en therapie
Praktijk Imke Vos
Begeleiding van kinderwens tot baby
Vanaf het moment dat je besluit dat je een kindje zou willen krijgen, begint er een heel proces. Voor iedereen loopt dat proces anders; de een heeft al lang een kinderwens, de ander dacht steeds van niet en wil het op de valreep toch heel graag. Sommige vrouwen worden heel snel zwanger, voor andere is dat een moeizamer pad. Ook de zwangerschap zelf, de voorbereiding op de bevalling, de bevalling zelf en de eerste maanden van het moederschap verschillen per persoon en worden door ieder ook anders ervaren.
Hoe dit proces er ook uitziet, het is een heel avontuur. Een mooi, bijzonder maar vaak ook spannend avontuur op weg naar nieuw leven en het begeleiden daarvan. Het is niet gek als je daarin soms behoefte voelt aan extra ondersteuning.
Op emotioneel vlak, omdat je bijvoorbeeld maar niet zwanger wordt, angstig bent voor de bevalling, of omdat je wanhopig wordt van je huilende baby, of merkt dat je de hele tijd ‘aan’ staat nu je baby er eenmaal is.
Op het gebied van bewust ouderschap, omdat je graag wilt weten wat je kunt doen om je te verbinden met je kindje en het te helpen in zijn ontwikkeling. Of omdat je graag wilt weten welke keuzes je hebt als ouder tijdens de zwangerschap, de bevalling en daarna. En dat je wilt leren hoe je daarin bij jezelf kunt blijven, zodat je vanuit eigen kracht en in verbinding met je kindje aan dit hele proces vorm kunt geven.
In dit soort vraagstukken kan ik je begeleiden, in het hele proces van kinderwens tot en met de babytijd. Hieronder staan de verschillende mogelijkheden voor je op een rij.
Weet je niet zeker of ik jou kan helpen? Neem gerust contact met me op, dan onderzoeken we het samen.
Kinderwens
Het kan zijn dat je al heel lang weet dat je kinderen wilt. Sommige vrouwen weten dat al heel jong. Andere, zoals ikzelf, komen pas later in contact met dat verlangen. Hoe dan ook, op het moment dat dit een actueel thema wordt in je leven dan maak je je op voor een groot avontuur. Je maakt je klaar voor het ontvangen van een kindje, een nieuw leven.
Ik help je graag om je bewust voor te bereiden op een zwangerschap, ook als het traject daar naartoe wat ingewikkelder is.

Bewust ouderschap
De eerste 1000 dagen van een kindje zijn bepalend voor zijn/haar ontwikkeling en hoe het als volwassene in het leven zal staan. En dat begint al bij de conceptie. Als aanstaande ouder wil je vast weten hoe jij daar op een positieve manier aan kunt bijdragen. Je kunt echt heel veel doen, juist al voordat je zwanger bent! Zoals je verdiepen in de beleving van je baby in de buik. En je eigen emotionele bagage in beeld krijgen, omdat die vaak onbewust belemmert dat je echt verbinding kunt maken met je (ongeboren) baby.
Begeleidingsmogelijkheden >>
Fertiliteitstraject
Het is helaas niet iedereen gegeven om op de natuurlijke manier zwanger te worden. Gelukkig is er dan vaak nog de mogelijkheid om een fertiliteitstraject te doen (IUI, IVF, ICSI). Maar dat kan ook weer zorgen voor spanning en angst. Omdat je bang bent om bij jezelf spuitjes te zetten, omdat je na veel mislukte pogingen weinig vertrouwen meer hebt, of omdat je het gevoel hebt dat je de controle verliest. Dat kan zulke trajecten zwaar maken. Het kan echt lichter! Ik leer je graag de tools die mij er zelf bij hebben geholpen.
Begeleidingsmogelijkheden >>
Als jij of je partner niet wil
Het kan zijn dat een van jullie beide heel graag (nog) een kindje wil, maar de ander twijfelt of wil het écht niet. Dat is lastig als je van elkaar houdt. Het kan leiden tot verwijten en schuldgevoelens, of het uiteindelijk maar niet meer bespreken – en zo emotioneel uit elkaar groeien. Wat kan helpen is allebei te kijken naar je onderliggende gevoel: van waaruit wil je het écht niet of juist zó graag? Door dat in beeld te krijgen, kan er weer verbinding ontstaan en ruimte voor de mogelijkheden die er zijn in het hier en nu.
Begeleidingsmogelijkheden >>
Ander probleem?
Loop je tegen iets anders aan rondom het thema kinderwens en vraag je je af of ik je daarbij kan helpen? Neem contact met me op, dan onderzoeken we het samen.
Zwangerschap en geboorte
En dan ben je zwanger! Een wonderlijk moment, als je bevestigd krijgt dat er een nieuw leventje aan het groeien is in je buik. Er breekt een bijzondere tijd aan; je begint je een voorstelling te maken van hoe je buik de komende maanden zal groeien, en hoe het zal zijn om straks een kindje in jullie leven te ontvangen. Hoe je je zwangerschap ervaart is voor iedere vrouw anders. De één voelt zich fantastisch en verdiept zich helemaal in bewust ouderschap.
Maar het is ook niet gek als je, naast je blijdschap, ook andere dingen voelt, die je misschien niet had verwacht. Angst, stress, of het gevoel dat je het niet aankunt.
Je hoeft er niet alleen mee te blijven zitten.

Bewust ouderschap
De eerste 1000 dagen van een kindje zijn bepalend voor zijn/haar ontwikkeling en hoe het als volwassene in het leven zal staan. Dat begint al bij de conceptie. Als aanstaande ouder wil je vast weten hoe jij daar op een positieve manier aan kunt bijdragen. Je kunt echt heel veel doen, ook al tijdens je zwangerschap! Zoals je verdiepen in de beleving van je baby in de buik, een geboorteplan opstellen en nadenken over hoe je de eerste periode na de geboorte van je baby wilt inrichten. En je eigen emotionele bagage in beeld krijgen, omdat die je (vaak onbewust) belemmert om echt verbinding te maken met je baby.
Begeleidingsmogelijkheden >>
Angst en stress
Het is niet gek als je tijdens je zwangerschap ook angst en stress ervaart. Niet alleen omdat je hormoonhuishouding verandert; vaak gaan onder angst en stress onverwerkte ervaringen schuil uit je eigen prille levensjaren. Je hebt daar geen bewuste herinneringen meer aan, maar je lijf weet het nog wel. Je bent dus eigenlijk bang voor iets dat al gebeurd is, maar je hoofd plakt het bijvoorbeeld aan de bevalling, het groeien van de baby of je moederschap. Door inzicht te krijgen in hoe dit mechanisme werkt en je eigen patronen te herkennen, krijg je meer grip op je emoties en kun je meer ontspannen genieten van je zwangerschap.
Begeleidingsmogelijkheden >>
Als het zwaar voelt
Ook gevoelens van zwaarte en somberheid kunnen opkomen tijdens een zwangerschap. Het gevoel dat je het (nieuwe) leven niet aankunt, de overtuiging dat je geen goede moeder bent of zult zijn, en daar bovenop je rot voelen omdat je niet gewoon blij kunt zijn met je zwangerschap. Net als bij angst en stress gaan onder deze gevoelens vaak onverwerkte ervaringen uit je eigen eerste levensjaren schuil. Onverwerkte ervaringen die zijn opgeslagen in je emotionele brein, of je onbewuste. Door inzicht te krijgen in dit mechanisme en je eigen patronen, krijg je meer grip op je emoties en kun je meer genieten van je zwangerschap.
Begeleidingsmogelijkheden >>
Ander probleem?
Loop je tegen iets anders aan rondom het thema zwangerschap en geboorte en vraag je je af of ik je daarbij kan helpen? Neem contact met me op, dan onderzoeken we het samen.
Een (pasgeboren) baby
Zeker bij je eerste kindje weet je pas hoe het is om een kindje te hebben als het is geboren. Het vierde trimester, de eerste drie maanden nadat je baby is geboren, zijn fantastisch, maar ook heel intens. Je hebt een ritme te vinden met je pasgeboren kindje in slapen, voeden verzorgen; je leert haar signalen kennen. En natuurlijk in het samen zorgen: jij en je lief zijn nu ook papa en mama, en dat is ook even wennen. Hoe wil je samen deze periode inrichten? In deze periode kun je ook aanlopen tegen gevoelens die je niet kent van jezelf, of niet in deze mate. Denk bijvoorbeeld aan depressieve gevoelens, uitputting, een kort lontje naar je lief of je baby, en je daar dan weer schuldig over voelen.
Ik kijk graag met je mee en help je om deze periode samen in te richten en om grip te krijgen op emoties die je belemmeren om ook van deze onvergetelijke periode te genieten.

Bewust ouderschap
De eerste 1000 dagen van een kindje zijn bepalend voor zijn/haar ontwikkeling en hoe het als volwassene in het leven zal staan. Dat begint al bij de conceptie. Als aanstaande ouder wil je vast weten hoe jij daar op een positieve manier aan kunt bijdragen. Je kunt echt heel veel doen, ook al tijdens je zwangerschap! Zoals je verdiepen in de beleving van je baby in de buik, een geboorteplan opstellen…En je eigen emotionele bagage in beeld krijgen, omdat die je (vaak onbewust) belemmert om echt verbinding te maken met je baby.
Begeleidingsmogelijkheden >>
Huilbaby
Als je baby niet goed slaapt en veel huilt, en jij dus ook niet veel slaapt, kom je in een moeilijke dynamiek terecht. Want je hebt toch voor je kindje te zorgen. Zeker als je partner weer aan het werk gaat en je veel alleen bent met je baby, kun je zo uitgeput raken. Bijvoorbeeld door de stress van alles goed willen doen, door je ellendig te voelen omdat je ervaart er alleen voor te staan, of door boosheid naar je kindje toe. Uit pure frustratie en onmacht ga je het dingen toewensen die je niet hardop durft te zeggen. Het is niet jouw schuld, het is heel menselijk, maar wel fijn voor jou én je kindje als je daar hulp bij krijgt!
Begeleidingsmogelijkheden >>
Post Partum Depressie
Als je geen roze wolk, maar een grijze tot zwarte wolk ervaart na de geboorte van je baby, dan kan het goed zijn dat je in een post partum depressie ofwel post natale depressie terecht bent gekomen. Misschien heb je een traumatische bevalling gehad, of heb je eerder in je leven te maken gehad met depressieve episodes. Het is een nare ervaring, zeker omdat je denkt dat je toch iets anders zou moeten voelen als je kindje net geboren is. Je durft niet naar je omgeving te laten zien hoe je je écht voelt en ondertussen zit je met de zorg voor je baby, wat je bijna niet kunt (ver)dragen. Weet: je bent niet gek. En er is hulp. Je bent van harte welkom.
Begeleidingsmogelijkheden >>
Ander probleem?
Loop je tegen iets anders aan rondom het thema zwangerschap en geboorte en vraag je je af of ik je daarbij kan helpen? Neem contact met me op, dan onderzoeken we het samen.