Bewust ouderschap, ben jij er klaar voor?

De (voorbereiding op een) zwangerschap en het (jonge) ouderschap is een heel bijzondere tijd in jouw/jullie leven: een kindje krijgen is de grootste verantwoordelijkheid die je in je leven kunt nemen. En hoe mooi en vreugdevol het avontuur ook is, het is daarom niet gek als je soms onzeker wordt of gespannen raakt, .

Het belang van bewust ouderschap

De eerste 1000 dagen van het leven van een kindje zijn een hele belangrijke periode voor zijn verdere ontwikkeling. Daarom is het heel belangrijk dat je er als moeder en vader écht kunt zijn voor je kindje. Dat betekent dat je je bewust bent van de behoeftes van je kindje, en zoveel mogelijk direct en op de juiste manier op zijn of haar signalen reageert: de basisvoorwaarde voor een veilige hechting.  Een omgeving van liefde en verbinding juist zo essentieel is voor je kindje om zich op een gezonde manier te kunnen ontwikkelen.

Maar zoals gezegd kan een (wens tot) zwangerschap en het ouderschap kan allerlei (nieuwe) emoties oproepen. Door deze emoties kan de liefde en verbinding die juist zo belangrijk is voor de ontwikkeling van je kindje wat verloren gaan. Gelukkig is er een goed hulpmiddel waarmee je steeds weer in de verbinding kunt stappen en de liefde weer kunt laten stromen.

Cursus PRI voor bewust ouderschap

Dit hulpmiddel leer ik graag aan vrouwen of stellen met een kinderwens, zwangere vrouwen, toekomstige vaders en ‘jonge’ ouders via zelfhulpcoaching. In 6 tot 10 sessies krijg je die tools in handen waardoor je je kunt voorbereiden op je zwangerschap, de geboorte en het ouderschap.

In deze praktische en tevens diepgaande cursus laat ik je in zes sessies kennismaken met bewust ouderschap en PRI. Tussen de sessies door, die in principe elke twee weken plaatsvinden, kun je zelf aan de slag. Juist het zelfstandig kunnen toepassen van wat we hebben besproken tijdens de sessie levert je veel op. Niet alleen aan inzicht, maar ook aan daadwerkelijke verandering in  je gedrag. Een cadeau voor jezelf, je kindje en je partner.

Werkwijze

Tijdens de cursus krijg je inzicht in waar je gevoelens van bijvoorbeeld onzekerheid, irritatie of spanning hun oorsprong hebben. Je wordt je ervan bewust hoe ervaringen uit je eigen eerste kinderjaren nu de relatie met je kindje en je partner beïnvloedt. Door middel van zelfobservatie krijg je in beeld in welke emotionele en gedragspatronen zich dat vertaalt in dagelijkse situaties. Dan kun je de stap zetten naar het daadwerkelijk doorbreken en veranderen van die patronen.

Daarnaast laat ik je kennismaken met de belevingswereld van je kindje: de behoeften van baby’s en jonge kinderen en de keuzes die je hebt in de manier waarop je met je baby omgaat.

Praktisch

Je kunt de cursus individueel of (deels) samen met je partner volgen. Ook is het mogelijk om na de bevalling een aantal sessies te plannen als je daar behoefte aan hebt.

Wil je je alvast verdiepen in PRI en hoe het je kan helpen in het (aanstaande) ouderschap? Bekijk dan onderstaande video’s:

Over de basis van PRI (Nederlands)
Roze wolk deel 1, de andere kant
Roze wolk deel 2, een baby? Het effect op de relatie
Roze wolk deel 3, laat je baby niet huilen
Roze wolk deel 4, een baby? Er is hulp bij uitputting

Met betrekking tot het ouderschap en de zelfhulp coaching zijn de volgende twee boeken aan te raden, beide geschreven door Ingeborg Bosch: “De onschuldige gevangene” en “PRI en de kunst van bewust leven”.

Leuk om te lezen: mijn blogserie dagboek van een ervaringsdoulah: een bevallingsverhaal >>