De eerste uurtjes

de eerste uurtjes

Inmiddels is Martha de verloskundige naar huis gegaan en zijn wij verhuisd van de verloskamer naar een normale ziekenhuiskamer. We hebben geluk, we hebben de hele kamer voor ons alleen. Het is midden op de dag maar omdat het buiten regent, is het licht schemerig op de kamer. We hebben het zo gelaten en geen extra licht aangedaan. Dat maakt de overgang van de baarmoeder naar de echte wereld in de eerste uurtjes wat minder groot voor Bálint.

Aan de borst

Hij ligt lekker huid op huid bij Katalin op het bed, onder een dekentje. Hij heeft al even aan de borst gelegen en een klein beetje gedronken. Het was even zoeken voor mama naar hoe ze Bálint daar het beste bij kan helpen. Het was fijn dat daar ondersteuning bij was vanuit het ziekenhuis. Nu is het wachten op de kinderarts.

Verdrietig

Als ik over de gang loop zie ik hier en daar in de kamers, andere kindjes die geboren zijn in de afgelopen uren. Ik zie ze aangekleed in de plastic bakjes liggen in de fel verlichte kamers. Omringd door hun trotse en blije ouders en familie. Die aanblik bezorgt me een lichte pijn in mijn hart. Een paar jaar geleden had ik dat een heel normaal beeld gevonden. Maar nu word ik er een beetje verdrietig van.

Imprint voor het leven

Nu ik me zoveel meer bewust ben van de belevingswereld en de behoeften van een baby, voelt het zo niet kloppend om een kindje direct na de geboorte kleertjes aan te doen, apart van je lichaam te leggen, bloot te stellen aan fel licht en allerlei voor het kindje nog vreemde stemmen en energieën. De overgang van de baarmoeder naar de buitenwereld en de eerste uren daarna zijn een intens avontuur voor zo’n kleintje en laten in het brein een imprint voor het leven achter. Ze kunnen daarbij alle liefde en bewustzijn van hun verzorgers gebruiken.

De wereld in

Ik denk aan hoe Bálint bij Katalin ligt en we voor hem een zachte omgeving creëren met gedempt licht en gedempte stemmen. En ik begin te voelen hoe graag ik alles wat ik hierover weet de wereld in wil brengen om zoveel mogelijk ouders en baby’s daarmee te helpen.

Als je meer wilt weten over wat baby’s nodig hebben en wat je zelf kunt doen om een zo bewust en liefdevol mogelijk omgeving voor ze te creëren tijdens en na je zwangerschap, dan raad ik je met heel mijn hart ‘De onschuldige gevangene’ aan, van Ingeborg Bosch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.