De regie houden

De regie houden

Eindelijk is het zover, Bálint is geboren! Hij ligt huid op huid bij mama Katalin die hem liefdevol vasthoudt, met trotse papa David heel dichtbij. Het is prachtig. Maar nu merken we dat de regie houden ook na de bevalling een uitdaging kan zijn bij een ziekenhuisbevalling.

Tot rust komen

De verpleegster komt met een doek om Bálint zijn hoofdje schoon te vegen, hup hup hup. Ik voel meteen dat ik haar weg zou willen duwen, doe eens voorzichtig met dat tere baby’tje! Volgens mij denkt Katalin hetzelfde, ze maakt een afwerend gebaar met haar hand. Na een paar minuten komt Bálint meer tot rust, de warmte en liefdevolle aanraking van Katalin en het zachtjes zingen van David helpen hem te kalmeren. Ongelofelijk snel eigenlijk vind ik na zo’n life- event als geboren worden!

De regie houden

Weer komt de verpleegkundige eraan, dit keer trekt ze een mutsje over het hoofdje van Bálint. ‘dat hoeft niet’ zegt Katalin. ‘Jawel, het mutsje is het belangrijkste, want pas geboren baby’tjes koelen heel snel af,’ zegt de verpleegkundige. ‘Maar ik heb gelezen dat als je huid op huid ligt, dat niet nodig is,’ houdt Katalin vol*. Dat lijkt mij ook. Maar de verpleegkundige herhaalt haar woorden nog eens en is ondertussen alweer met iets anders bezig. Nu zie ik waarom het bij een ziekenhuisbevalling toch best lastig kan zijn om de regie te houden. Het is voelbaar dat zowel de gynaecologe als de verpleegkundige vanuit de beste intentie handelen. Maar nu wordt blind gevaren op een protocol in plaats van op afstemming op moeder en kind en zo snel gehandeld dat het al gebeurd is voor je er erg in hebt.

Licht

‘Mag het licht uit?’ vraagt Katalin wijzend op de felle lamp die op hun schijnt. Ze weet dat fel licht voor Bálint niet fijn is. Hij heeft in de baarmoeder immers steeds in het donker geleefd, en zijn oogjes zijn absoluut niet gewend aan licht, laat staan fel licht van een operatielamp. De lamp wordt van hen weggedraaid.

Nazorg

Dokter Emmy is nog even bezig met de nazorg voor Katalin en Bálint. In alle consternatie ben ik gelukkig niet vergeten om Katalin de drankjes aan te reiken die ik eerder die nacht op haar verzoek had klaargezet (lees er over in mijn eerdere blog: https://imkevos.nl/ondersteuning-op-alle-fronten/). Het ene voor het stimuleren van de nageboorte, het andere om de bloedingen sneller te laten stoppen en het herstel van het lichaam te ondersteunen. De placenta laat in elk geval niet lang op zich wachten. Als de navelstreng is uitgeklopt**, knipt David met de hulp van dokter Emmy en de verpleegkundige de navelstreng door. Ik vind het dapper!

* Tijdens de borstvoedingscursus heeft Katalin geleerd dat een mutsje juist de oxytocineproductie van de moeder kan remmen. Die productie wordt gestimuleerd door aanraking  en geur van de baby, en dat gebeurt dus vanzelf als de moeder bijvoorbeeld haar baby kusjes geeft op het hoofdje. De oxytocine is onder andere belangrijk om de melkproductie en dus de borstvoeding op gang te brengen. Lees er hier meer over: https://oermoedersvannu.nl/artikel/een-mutsje-op/

** Lees over de voordelen van het uit laten kloppen van de navelstreng voor je kindje op de website van de Vrije Geboorte:
https://vrijegeboorte.nl/info-over-geboorte/2018/4/24/het-laten-uitkloppen-van-de-navelstreng
en op Mamanatural: https://www.mamanatural.com/delayed-cord-clamping/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.