Een bevallingsverhaal: hoe het zo gekomen is

In februari 2019 viel mij een bijzondere gebeurtenis toe: ik mocht aanwezig zijn bij de geboorte van het zoontje van mijn vriendin en collega PRI-therapeut, Katalin. Zij vroeg mij tijdens haar zwangerschap of ik haar en haar man  wilde ondersteunen tijdens de bevalling. Dit is de eerste blog van een serie over dit bijzondere bevallingsverhaal.

Ondersteuning

Ze wilden graag een zoveel mogelijk hands-off bevalling: thuis, in een bad, met alleen de verloskundige aanwezig op afroep.
Katalin had daarnaast behoefte aan de aanwezigheid van iemand die zowel haar als haar man zou kunnen ondersteunen met behulp van PRI als een van beide bijvoorbeeld in paniek zou raken. Iemand die weet dat angst een afweermechanisme is, en hen kan helpen er op die manier naar te kijken. En iemand die ze beiden vertrouwen, die dichtbij staat.

Ervaringsdoulah

Ik was erg geraakt en ontroerd door hun vraag, wat een eer om bij zo’n intiem proces aanwezig te mogen zijn. Natuurlijk bood ik hen mijn ondersteuning aan. Vanaf dat moment hebben we ons samen voorbereid op de bevalling. Het was een mooi proces, leerzaam voor ons alle drie, en het heeft onze relatie enorm verdiept. Het is ongelofelijk bijzonder ook hoe dat zich nu voortzet ook tussen mij en hun zoontje Bálint. Ik ben zomaar een ‘ervaringsdoulah’ geworden! Ik ben heel dankbaar voor het vertrouwen wat Katalin en David in me hebben gesteld en voor deze zo bijzondere en wonderbaarlijk ervaring, die ik nooit meer zal vergeten.

Een verschil maken

In onze eigen PRI-processen en onze opleiding tot PRI-therapeut hebben Katalin en ik zelf ervaren hoe essentieel het is om als ouder je bewust te zijn van de behoeften van je kindje, en om het te kunnen helpen zijn emoties te verwerken. Dankzij Katalin’s zwangerschap en de geboorte van Bálint hebben we nu ook gezien hoe gigantisch het verschil is dat je daarmee al kunt maken voor je kindje in dat prille begin, zowel in de buik als tijdens de bevalling als daarna.

Waardevol

Al vlak na de bevalling voelden Katalin en ik: deze ervaringen zijn zó waardevol en belangrijk! Daarom delen we ze met alle aanstaande ouders en ‘jonge’ ouders die op zoek zijn naar manieren om een bewuste en liefdevolle omgeving te creëren voor hun baby’tje. Zodat het zich verbonden voelt en zich op een gezonde manier kan ontwikkelen.

Deze blogserie over een bevalling is één manier om deze informatie met je te delen. Dagelijks neem ik je mee tot en met het moment van de geboorte van Bálint. Ik wens je mede namens Katalin veel leesplezier.

Als je meer wilt weten of vragen hebt, schroom dan niet om contact met me op te nemen. Of laat hieronder een reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.