Een lesje contact maken vanuit de wei


Vanmorgen nam ik een omweg naar de stad. Het was zo’n zachte ochtend, ik had plotseling zin om even door de natuur te fietsen. En ik had geluk, want onderweg trof ik een kudde koeien, rustig grazend in de wei. Ik word altijd blij van koeien! In mijn vrije tijd spring ik dan graag van mijn fiets om contact met ze te maken. Maar nu was ik op weg voor mijn werk, met een jurkje aan en… Wat maakt het uit, dacht ik.  Do more of what makes you happy!! Dus hup, fiets in de berm, en daar zat ik, tussen bies en kruid, aan de rand van het weiland. Ik kan het iedereen aanraden.

Zakken in de rust

Aanvankelijk stonden de dames verspreid door de wei, de dichtstbijzijnde op een meter of acht van me vandaan. Een paar maakten even oogcontact, en gingen daarna ogenschijnlijk onaangedaan door met grazen. Ik voelde hoe ik langzaam uit mijn hoofd zakte in mijn lijf, ik voelde de kalme energie van de kudde, ik rook het gras, de natuur. Goh, wat een rust. Even was er nog de gedachte, je moet door, je had bedacht dat je vanochtend… Maar ik dacht nee, dit is wat je fijn vind, geniet er gewoon even van. Dus ik haalde diep adem en liet me helemaal opnemen in de energie van het moment.

Dichtbij

Het is zo wonderlijk wat er dan gebeurt. Steeds keek ik weer in een paar andere donkerbruine, zachte, onschuldige koeienogen. En steeds kwamen de koeien een stapje dichterbij, terwijl ze bleven grazen. Uiteindelijk was er één die haar nieuwsgierigheid niet langer kon bedwingen en recht op me toe kwam lopen. Twee anderen volgden. En daar waren de natte koeieneuzen die mijn neus raakten, aan mijn gezicht snuffelden. Mijn handen liet ik beneden, we maakten contact met onze ogen en onze neuzen. Dichtbij, in verbinding, en niets anders dan dat.

Afstemmen

Een man liep voorbij met een zakje brood. Hij vroeg of ik ook wat brood wilde geven. Ik bedankte vriendelijk en ik dacht, zo doen we dat. Het lijkt wel of we denken dat voeren nodig is om te laten zien dat we de dieren lief vinden, om contact te krijgen. Maar het is niet nodig! Als je je openstelt voor hoe het is om in hun gezelschap te zijn, dan is het contact er al. En dat is elke keer weer een prachtige ervaring.

Zo zie je maar weer. Een klein ommetje door de natuur levert direct weer onverwachte inspiratie op!

 

One thought on “Een lesje contact maken vanuit de wei

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.