Ik ga op vakantie en ik neem mee… mijn eigen onrust?

PB_onrustig water

Augustus breekt aan. Om mij heen vertrekken mensen of ze komen alweer terug van zonniger oorden. Misschien is het me voorgaande jaren nooit zo opgevallen, maar ik hoor van verschillende mensen dat ze niet per definitie uitzien naar hun vakantie.

Blij dat we terug zijn

“Nou, we gaan over drie dagen, maar ik heb er eerlijk gezegd helemaal niet zo’n zin in. Erg hè, ik zou er toch zin in moeten hebben. We gaan naar een fijne plek en ik ben ook toe aan rust. Maar ik zie er tegenop.” Of ik hoor van mensen die alweer terug zijn: “ach, ik ben ook eigenlijk weer blij dat we terug zijn. Na een week had ik het wel gehad met rustig aan doen. Ik moet gewoon iets te doen hebben. Geef mij maar het ritme van alledag, kan ik weer lekker mijn dingetjes doen.”

Wat is dat toch, we gaan op vakantie om onze rust te vinden, en als we dan op vakantie zijn vinden we de rust ook daar niet. Of wel, maar dan hebben we er prompt genoeg van.

Trouwe reisgenoot

Ik blijf thuis deze zomer, hoewel we in september een weekje naar mijn favoriete Italiaanse stad gaan. Daar kijk ik erg naar uit. Naar het gevoel van op reis gaan. Naar de eerste woorden Italiaans en naar het opsnuiven van de Italiaanse lucht als ik uit het vliegtuig stap. Maar uit ervaring weet, er komen echt wel momenten dat ik geïrriteerd zal zijn of teleurgesteld raak omdat mijn favoriete eettentje dicht is. Of omdat het regent terwijl ik me heb voorgesteld dat we in de stralende zon een ijsje eten, al slenterend over de Piazza Navona. En ik zal regelmatig onrust ervaren. Dat ken ik van elke dag. Aangezien ik mezelf meeneem op vakantie, zal dat gevoel van onrust gewoon meereizen.

Fijn of niet fijn?

We zijn zo geneigd te zoeken naar de rust en denken dat het aan ons drukke leven van alledag ligt dat we die niet vinden. Dus we gaan op vakantie en dan… Je zou je heerlijk moeten voelen in een prachtige omgeving met degene(n) die je liefhebt. Maar je voelt het niet. Blijkbaar is er toch iets wat verhindert dat je daadwerkelijk kunt genieten en ontspannen. Niet fijn! En je wil je niet ‘niet fijn’ voelen, zeker niet op vakantie!

Als… dan…

Wij mensen houden er niet van ons niet fijn te voelen. Ons systeem is er dan ook op gericht ons zoveel mogelijk weg te houden bij dingen die niet fijn voelen. Dat gaat zo snel dat we vaak niet eens meer in de gaten hebben dat we ons niet fijn voelen, omdat we daar bliksemsnel een oplossing voor vinden. We worden onrustig en denken: als we nu maar even iets leuks gaan doen… Als mijn partner nu eens even zou meedenken over de boodschappen… Als de kinderen nu eens niet zo’n puinhoop van de tent zouden maken… Als ik nu maar niet zo moe was… Als ik nu maar vrolijk en actief ben… Dan wordt het wel beter. Dus we gaan aan de slag, blijven op zoek naar de rust en het genieten.

De oorzaak van onze gevoelens ligt echter in onszelf, en niet daarbuiten. Het is je eigen beleving die bepaalt hoe je je omgeving ervaart. Die beleving wordt bepaald door je onbewuste, je emotionele brein, waarin je vroegste emotionele herinneringen opgeslagen zijn. En dat neem je ook gewoon mee op vakantie.

De kracht van erkenning

Wil je echt kunnen genieten, rust vinden, aanwezig zijn in het hier en nu tijdens je vakantie, begin dan met het erkennen van je niet zo fijne gevoelens. Laat ze er gewoon zijn, onderdruk ze niet. Erken dat je soms moe, soms geïrriteerd, soms teleurgesteld en soms onrustig bent. Erken dat deze gevoelens een oorsprong vinden in jezelf. Als je de gevoelens in je op laat komen, voel dan waar ze ten diepste over gaan – en misschien voel je dan wel dat wat je voelt iets is wat je (onbewust?) al heel lang kent. Iets wat niets te maken heeft met je mooie vakantie, je partner of je kinderen. Of de buren op de camping. En voel je daarna ineens ten volle: “Hee, de zon schijnt!”

Ik ben benieuwd waar jij onrustig van wordt op vakantie. Wat doe je dan? Deel het hieronder met mij en anderen!

 

 

Meer weten over wat er in je emotionele brein zit opgeslagen en hoe dit je beleving bepaalt? Bekijk dit filmpje :

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.