Niet meer leven als een zombie

Bewustwording

In de begeleiding die ik geef draait alles om bewustwording. Bewustwording opent namelijk steeds weer de deur tot verandering. Een schijnbaar kleine ontdekking die je doet bij jezelf kan al een gigantische impact hebben op je kwaliteit van leven. In deze blog deel ik graag hoe dat zelfs de levenslust van een oudere cliënt wakker schudde.

Zelfobservatie

Een traject begint altijd met het aanleren van het jezelf dagelijks observeren. Zo ontdek je welke situaties (in PRI-taal: symbolen) in je dagelijks leven voorafgaan aan het actief worden van je emoties. Zoals angst, je slecht of schuldig voelen, stress, boosheid, of juist emotionele vlakheid. In PRI-taal: je afweermechanismen. En je ontdekt welk gedrag je vertoont vanuit deze emoties, als reactie op de situatie.

Als een zombie

Arno van 78 komt al een tijdje bij mij en heeft de grootste moeite om zich die zelfobservatie eigen te maken. Het verdween continu uit zijn aandacht dat hij deze opdracht meekreeg. En ook het identificeren van momenten die hem raakten vond hij lastig. Voor de duidelijkheid: hij lijdt niet aan dementie of Alzheimer! Door dit proces deed hij een grootste ontdekking: hij besefte ineens dat hij eigenlijk het grootste deel van de tijd niet bij zichzelf aanwezig is. “Ik leef als een zombie!” bracht hij enigszins onthutst uit.

Van pijnlijk naar hoopvol

In eerste instantie was dat natuurlijk een pijnlijke gewaarwording voor hem. Het besef was daar dat hij zijn leven dag in, dag uit, jarenlang grotendeels aan zich voorbij heeft laten gaan. Maar al snel voelde hij ook een nieuwsgierigheid naar hoe het dan zou zijn om wél bewust te leven. Er kwam een ander licht in zijn ogen, alsof zijn levensenergie was wakker geschud. Ineens was daar de drive om m bewuster te willen leven. Alleen die energie al zorgt ervoor dat hij zich beter voelt. “het voelt heel hoopvol,” zegt hij.

Levenslust

En dat is het natuurlijk ook! Met deze enorme stap in bewustzijnsontwikkeling ligt de weg voor hem open om steeds meer te transformeren van een lusteloze zombie naar een levenslustige, actieve oudere. Dat belooft nog wat …

Heb je ook het gevoel dat het leven vaak aan je voorbij gaat terwijl je erbij staat, weet dan dat dit hoopvolle perspectief er ook is voor jou! Ik leg je graag uit hoe je PRI® zelf kunt toepassen en wat het voor jouw leven kan betekenen. Je bent van harte welkom voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.