Wat gebeurt er als jij je niet uitspreekt?

De sinaasappelsap kwestie

Hoe vaak komt het niet voor dat je ergens iets van vindt, maar het niet uitspreekt? Dat iets vreemds je opvalt, maar dat je dat wegredeneert met een aanname? Dat iets niet goed voelt, maar dat je vindt dat je je niet aan moet stellen? Of dat je iets niet begrijpt, maar geen vragen stelt totdat het je wél duidelijk is wat er wordt bedoeld? Kortom, dat je wegmaakt wat er eigenlijk in je om gaat. We doen het vaak en meestal ook zonder dat we ons ervan bewustzijn. Maar heb je wel eens stilgestaan bij wat je niet uitspreken voor effect heeft op jezelf en je omgeving? Dit simpele voorval maakt in het klein heel helder wat de gevolgen kunnen zijn.

Weglachen

Ik had het voorrecht om afgelopen weekend met een groep vrouwen te werken aan onze bewustzijnsontwikkeling. Op zoek naar situaties waarin we ons niet op ons gemak hadden gevoeld, bracht Suzan in dat ze verbouwereerd was geweest. Ze had een berg sinaasappels geperst zodat er tijdens het ontbijt een kan vers sap op tafel stond voor iedereen. Toen ze eenmaal aan tafel ging, bleek de kan al leeg. Ze dacht, “nou zeg, ze hebben niet eens aan mij gedacht!” Maar ze zei het niet. Ze lachte het weg in zichzelf.

Tekort doen

“Goh”,zei iemand uit de groep, “maar ik heb ook geen sinaasappelsap gehad”. Het werd een rondje “wie o wie heeft er wél sap gehad?”. uiteindelijk bleken er zo’n vier mensen een klein glaasje te hebben gehad, waaronder ikzelf. Toen ik de situatie terughaalde, herinnerde ik me dat er niet heel veel sap in de kan zat. Mijn gedachte was “de rest heeft zeker al gehad.” Maar ik realiseerde me dat op dat moment ook in een split second door me heen is geschoten dat de kan eruit zag alsof er niet méér in had gezeten. Maar in plaats van het te checken bij de anderen, heb ik het sap verdeeld over het groepje dat aan tafel zat. En daarmee de rest van de groep eigenlijk tekort gedaan.

Niet uitspreken, niet vragen

“Nou,” bekende een andere dame, “toen jij stond te persen Suzan, zei ik tegen jou ‘komt er maar zo weinig sap uit??? Stop er maar mee.’ En toen dacht ik, dat kwam er misschien een beetje gek uit. Maar dat heb ik niet tegen je gezegd…”. Suzan gaf aan dat ze dat wel had gevoeld, en dat ze was gaan denken dat ze het niet goed deed. Ze begreep niet waarom ze ermee zou moeten stoppen, maar deed het toch maar.”Het kwam niet eens in me op om erover met je in gesprek te gaan!” besefte ze. Een ander had erbij gestaan en het zielig gevonden voor Suzan dat ze voor niks had staan persen, maar sprak zich niet uit omdat ze bang was dat Suzan zich dan nog vervelender zou voelen. Uiteindelijk bleek dat bijna iedereen wel had opgemerkt dat het vreemd was dat er geen sap meer was toen we gingen ontbijten, maar niemand had er iets over gezegd!

Onbewuste angst

Het was een hilarisch voorval, maar het legt ook bloot wat het effect ervan is als je je niet uitspreekt, als je over je gevoel heengaat, geen vragen stelt als je iets niet snapt of niet in de verbinding stapt als je het gevoel hebt dat iemand dat kan gebruiken. Onbewust en onbedoeld doe je jezelf en andere mensen tekort, zonderen je jezelf af, verlies je het contact met je hartekracht. Waarom werkt dat dan zo? Vaak hou je jezelf onbewust terug uit angst de ander te kwetsen, afgewezen te worden of de verbinding te verliezen. Daarmee hebben we allemaal ervaringen gehad in onze eerste levensjaren, en ons brein denkt dat het nog steeds nodig is ons tegen dit soort pijnlijke gevoelens te beschermen. Maar in feite gaat die angst dus over pijnlijke dingen die al gebeurd zijn…  Door ze te proberen te vermijden creëer je vaak juist wat je niet wilt!

De eerste stap naar verandering

Als je hier verandering in wilt brengen, dan is deze bewustwording de eerste stap. Vraag jezelf af, wat maakt dat ik me niet uitspreek? Waar ben ik in de diepte onbewust bang voor? En ga eens experimenteren met het benoemen van wat je voelt en te checken bij de ander of het klopt. Of te vragen naar wat je niet begrijpt. Ik weet zeker dat het je veel moois zal brengen!

Herken je hierin patronen bij jezelf en wil je hulp om steviger in je eigen schoenen en in je eigen hartekracht te komen? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.