Hoe bewust maak jij keuzes?

 twijfelmeisje

 

Het is een cliché: het leven bestaat uit keuzes maken. Maar het is waar, elke dag maak je onafgebroken keuzes, grote en hele kleine. Je kiest een smaakje thee dat je collega voor je mee moet nemen, je kiest ervoor om nog even iets af te maken ondanks dat je dan te laat komt voor een vergadering, je kiest ervoor te gaan samenwonen of je laat dat ene afspraakje toch maar schieten.

In hoeverre maak je die keuzes voor jezelf? Ga je samenwonen omdat je echt graag bij elkaar wilt zijn of omdat je vrienden ook allemaal al samenwonen en dit een logische stap in je leven is? Nou en, denk je misschien. Dat is toch ook een keuze? Dat klopt, maar waardoor laat je je dan leiden?

Er komt dagelijks een enorme hoeveelheid informatie op ons af, waarvan we ons maar een klein deel bewust zijn. Dit leidt er ertoe dat we vaak keuzes maken op basis van gedachten of gevoelens uit ons onbewuste.

Een voorbeeld: je hebt een goed betaalde baan en leuke collega’s. Je bent ambitieus. Maar de laatste maanden heb je het gevoel dat je niet vooruit komt. Je slaapt slechter en hebt meer moeite om ‘s ochtends je bed uit te komen. Op een ochtend valt je oog per toeval op een vacature waarbij je een vleugje enthousiasme voelt. Maar dan zegt een stemmetje in je hoofd, ‘ach, je zit hier toch prima, het gaat nu even iets minder, dat geeft niet. Daar kom je wel weer uit’. Je gaat je kopje koffie halen om je vervolgens op je werk te storten. Een half jaar later zit je met een burn-out thuis omdat je werk je teveel energie heeft gekost.

Ergens heb je het signaal van je lichaam al eerder opgepikt, anders had je een half jaar eerder niet naar die vacature zitten staren. Toch heb je blijkbaar niets gedaan met dit signaal. Je was je er niet van bewust dat je angst tegen je aan het fluisteren was: ‘geef je veiligheid niet op’. Maar wat nu als je beter had geluisterd naar jezelf (en niet naar je angst), en had gedacht: ‘dit lijkt me een leuke functie! Laat ik eens solliciteren. Ik kan altijd nog besluiten om niet van werk te veranderen’. Misschien had je wel op gesprek mogen komen en was het een geweldig bedrijf geweest met een werkwijze die veel beter bij je past. Of het bleek helemaal niet bij je te passen en je had inzicht gekregen in wat je in je huidige situatie zo waardeert of juist wat je mist. Dan had je in gesprek kunnen gaan met je leidinggevende om te kijken hoe je je omstandigheden kunt veranderen.

Het stemmetje van de angst zit in ons allemaal. We hebben vaak alleen niet in de gaten dat het de angst is die spreekt. De angst is een meester in het ons op onze plek houden. Ga maar eens na bij jezelf. Hoeveel redenen kun jij aandragen om iets niet te doen wat je eigenlijk graag wilt? Hoe vaak heb je al tegen jezelf gezegd dat je geen tijd hebt, geen geld, dat je het volgende week of volgend jaar wel doet? Of dat je partner er nu eenmaal anders over denkt?

De wereld is vol kansen en mogelijkheden! Ik daag je uit om:

1. vandaag iets op te schrijven wat je graag wilt doen maar dat je steeds uitstelt, en dat op korte termijn te realiseren is;

2. erbij te schrijven waarom je dit graag wilt en wat het je op kan leveren;

3. te benoemen waarom je het nog niet hebt gedaan;

4. je af te vragen hoe reëel dat is;

5. te bekijken hoe je in het vervolg de reden van uitstel kan ontkrachten;

6. een actieplan te maken om hetgeen je uitstelt direct te realiseren.

Wees creatief! Het gaat niet om het resultaat, wees je vooral bij elk van deze stappen bewust wat het met je doet. Is het moeilijk? Word je er moe van? Wordt je angst sterker en tastbaarder? Of krijg je lol in het proberen links of rechtsom voor elkaar te krijgen wat je wilt?

Ik ben benieuwd hoe je het ervaart. Deel je reactie hieronder met mij en anderen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.