Ik voel, ik voel wat jij niet ziet

‘Hoe gaat het?’ Er gaat niet snel een dag voorbij zonder dat iemand je die vraag stelt. En het meest gegeven antwoord is waarschijnlijk: ‘Goed, druk, en met jou?’ Hoe vaak vertel jij iemand hoe het écht met je gaat? Misschien leent niet elke persoon en niet elk moment zich ervoor om dat te vertellen. Maar dat je naar buiten toe iets anders laat zien dan wat er van binnen speelt, gebeurt niet alleen als iemand je vraagt hoe het gaat. Want als iedereen op kantoor opgewekt, vrolijk en energiek is, wat moet je dan als jij je onzeker, vermoeid, gespannen of somber voelt? Als iedereen gefocust aan het werk is, waar moet jij dan heen als je moeite hebt jezelf te concentreren? Als je jezelf hierin herkent: wees gerust: je bent dus niet de enige en er is ook niets mis met je!

Heel normaal

Wij mensen zijn allemaal zo geprogrammeerd dat we weg willen bewegen van ons niet fijn voelen: weg van pijn, weg van fysiek ongemak, weg van nare gevoelens en emoties. Natuurlijk is het veel fijner om je goed te voelen! Als je om je heen kijkt zou dat misschien ‘normaal’ moeten zijn. Maar ja… Als we door ons leven, de dagen, heen bewegen dan komen er continu dingen op ons pad die we niet kunnen voorzien, en waar we geen invloed op hebben. Daar reageren we dan op: vanuit angst, vanuit schuld, onzekerheid, stress, boosheid, of onverschilligheid. Voor die gevoelens kiezen we niet bewust, die komen gewoon op, en die bepalen ons gedrag. Hoewel ze vervelend kunnen voelen, is het dus heel normaal dat ze opkomen.

Afgewezen of buitengesloten

Daarnaast zijn we, vaak onbewust, bang om afgewezen of buitengesloten te worden. Dus als je om je heen denkt te zien dat wordt verwacht dat je opgewekt, vrolijk en energiek bent, zul je je daar waarschijnlijk op aanpassen. Ook als je je niet zo voelt, probeer je je wel zo voor te doen. Je stopt je vervelende gevoelens weg en laat alleen zien wat sociaal geaccepteerd is. Opgewekt, vrolijk en energiek mag. Klagen over mensen waarvan je weet dat je collega’s er ook over klagen mag ook. Balen van een slecht gedraaid project, ook oké. Maar what about je onzekerheid die naar boven kan komen? Je angst om het niet aan te kunnen? Door de mand te vallen? Niet goed genoeg te zijn? Te soft over te komen? Je echt uit te spreken over wat je vindt? Dat is vaak moeilijker om mee voor de dag te komen, want word je dan nog wel geaccepteerd?

Eenzaam gevoel

Het effect daarvan is dat je vaak niet aan de buitenkant laat zien wat er in je omgaat. En daarmee jezelf als het ware isoleert: je stopt voor jezelf weg wat je echt voelt, maar kunt je ook niet echt onderdeel voelen van je omgeving, want daar houd je de schijn op. Een heel naar gevoel waar je je heel eenzaam in kunt voelen, terwijl je toch midden in het leven staat. Waardoor je weinig plezier kunt beleven aan werk dat je eigenlijk graag doet. Of waardoor je juist blijft zitten in een situatie die je eigenlijk helemaal niet fijn vindt. En zo dus niet je leven in alle kleuren ervaart, en niet je eigen potentieel kunt leven!

Uit de onzichtbare gevangenis

Gelukkig hoef je daar niet in te blijven zitten voor de rest van je leven. Er is heel goed iets aan te doen! De eerste stap om je te bevrijden uit dat geïsoleerde gevoel, is te gaan erkennen dat je je niet goed voelt. De momenten te herkennen dat je iets anders laat zien dan dat je van binnen voelt. En dan jezelf toe te staan in alle zachtheid, zonder oordeel, te onderzoeken wat je dan eigenlijk voelt. Welke emotie? Bang, schuldig, onzeker, gestrest, boos of (moeilijker te herkennen) onverschillig? En dan in plaats van er op een of andere manier van weg te gaan, te gaan onderzoeken waar die emotie door wordt aangezet. Wij hebben namelijk allemaal onze eigen unieke blauwdruk in onze hersenen die bepaalt hoe we een situatie waarnemen en hoe we erop reageren. Die blauwdruk, die vuurt uiteindelijk onze emoties aan. Door die in beeld te krijgen en te herprogrammeren, kun je ervoor zorgen dat je weer in contact komt met jezelf, dat je energie weer gaat stromen,  je leven weer kleur krijgt en je je weer onderdeel voelt van je omgeving. En je kunt het zelf leren!

Wil je meer weten? Neem contact met me op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.