Mensen komen bij mij in de praktijk niet vanwege fysieke klachten, maar vaak zijn die er wel. Zo kwam Jacquelien (45), getrouwd, dochter van 14, bij mij omdat ze last had van verlatingsangst. In de intake kwam naar voren dat ze ook regelmatig last had van migraine. Bij het werken aan de verlatingsangst ontdekte ze zelf een duidelijke link met haar migraine; én dat ze er zelf invloed op heeft.

 

Getriggerd

Jacquelien had al eerder in haar proces opgemerkt dat de migraine opkwam als er iets onprettigs was voorgevallen in haar dagelijks leven. Als ze een trigger tegenkwam, wat we vanuit PRI een Symbool noemen: een situatie die je onbewust herinnert aan iets dat je in je vroegste kinderjaren is overkomen. Je raakt getriggerd doordat je zintuigen een bepaalde, hele exacte overeenkomst waarnemen met wat er ooit op je af is gekomen en wat te pijnlijk was om te verwerken. Jacquelien ging zich bijvoorbeeld slecht voelen (over zichzelf) na een gesprek met haar baas waarin ze, in haar perceptie, kritiek kreeg. Dan voelde het alsof ze de boodschap kreeg: ‘jij deugt niet, weg met jou!’ En dan kwam na een dag of zo de migraine opzetten. Dan kon ze achteraf wel zien: daar is het begonnen. En dat had dus een directe link met haar angst om verlaten te worden

 

Sterke emotionele reactie

Die boodschap van ‘jij deugt niet, weg met jou!’, ontdekte Jacquelien, had niet zozeer te maken met haar baas. Maar wel met wat ze als kind op zich af had gekregen van haar moeder, met als gevolg: verlatingsangst. Dat zorgt ervoor dat ze al snel iets ervaart als kritiek (ook als er niets aan de hand is). Dat krijgt dan een enorme lading en leidt tot een sterke emotionele reactie van haar. Zich slecht voelen over zichzelf, angstig worden, of zich slachtoffer voelen van de ander. Ze weet inmiddels dat deze emoties haar afweermechanismes zijn. Die beschermen haar tegen het voelen van de oude pijn van het kindje dat ze was. En blijkbaar zit de migraine daaraan gekoppeld.

 

Angst om te voelen

Ik leerde Jacquelien vervolgens hoe ze haar afweer kon omkeren*. Met als doel te voelen welke oude pijn daaronder zat, zodat de afweer niet meer actief hoeft te blijven. Maar ze had veel angst om naar haar oude pijn toe te gaan. Daardoor ging ze een tijdlang zelf niet oefenen met omkeren. Dan had ze soms spijt na een weekend migraine: ‘Zo stom. Ik had gewoon meteen om moeten keren. Dan was er misschien niks aan de hand geweest.’ Daar zou ze wel eens gelijk in kunnen hebben!

 

 

 

Het klaart op

De effecten van de paar omkeringen die Jacquelien uiteindelijk toch zelf ging doen waren enorm positief. Zo kon ze uit de boosheid naar haar demente moeder komen, en ging ook meteen de energie tussen haar en haar man weer stromen. ‘Het is echt een totaal andere energie waar ik in terecht kom. Het voelt of de lucht letterlijk opklaart, de zon weer gaat schijnen, en mijn blik weer ruim wordt!’ Ja, zo kan het gaan inderdaad. Fantastisch!

 

 

 

Migraine blijft uit

‘En last but not least’, voegde ze eraan toe, ‘een omkering op een gesprek met mijn baas heeft ervoor gezorgd dat ik geen migraine kreeg. Ik voelde het boven mijn wenkbrauw opkomen, zo’n specifiek gevoel, heel lichtjes. Inmiddels weet ik dat dat de aankondiging is van een migraine aanval. Maar nu dacht ik, ho! Het lukte me om de oude pijn toe te laten, te voelen waar dat over ging. Daarmee voelde ik de druk boven mijn wenkbrauw ook wegvloeien. De migraine aanval is gewoon uitgebleven!’ Heel blij was Jacquelien, en ik natuurlijk ook voor haar! Wat een fantastische bijvangst! Naast dat ze zich na de omkering ook niet meer afgewezen voelde en wist dat ze nog een punt wilde bespreken met haar baas. Dat kon ze nu op een gelijkwaardige, neutrale, volwassen manier gaan voorleggen.

 

 

 

Vertrouwen

‘Niks doen was gewoon geen optie meer,’ zei Jacquelien. Als je weet dat je zelf grip kunt krijgen op je emoties, en zelfs op migraine, dan kan je maar beter meteen in actie komen. Het verschil is zó groot met hoe je je anders kunt voelen. Ik dacht altijd dat ik overgeleverd was aan mijn gevoelens en de migraine. Door PRI ging ik snappen dat het anders kon. Maar nu ik het daadwerkelijk zelf heb ervaren, geloof ik erin en heb ik vertrouwen dan ik het ook echt zelf kán. Dat is echt héél fijn!’

Heb je ook last van migraine en ben je benieuwd wat je er zelf aan kunt doen? Klik hier om contact met me op te nemen.

* omkeren van afweer is een specifiek PRI instrument dat je leert toepassen tijdens PRI coaching of therapie. Je kunt het ook zelf leren aan de hand van het zelfhulpboek ‘PRI en de kunst van bewust leven’ van Ingeborg Bosch. Kijk ook eens op www.prionline.nl.