Omkeren …

Ik heb besloten om Katalin terug te geven dat ik denk dat ze zelf onbewust haar weeën saboteert. Ze zit inmiddels op het bed, waarvan het hoofdeinde omhoog is gericht. Ze zit achterstevoren en hangt met haar armen en hoofd op het randje van het opstaande deel. Ik ga aan het hoofdeinde staan, David staat aan de andere kant.

Vooruit dan maar…

‘Katalin’, zeg ik, ‘ik zie dat je steeds wegdraait van de weeën, en je energie is laag. Ik denk dat je misschien in de Primaire Afweer* zit. Dat kan wel eens eraan bijdragen dat de weeën niet meer zo sterk zijn. Misschien kunnen we het proberen om te keren**, zodat je je kracht weer hervindt. Kijken wat er dan gebeurt, wat denk je?’ Katalin kreunt en draait haar hoofd weg, ze wil eigenlijk niets. Maar ze stemt uiteindelijk toch toe, ‘ohhhh, laten we het maar proberen.’ Oké, daar gaan we dan.

Hypothese

Het omkeren van afweer gaat volgens vaste stappen***. We beginnen bij stap één: het herkennen van de Primaire Afweer. Ja, dat lukt wel, de gedachte is ‘ik kan het niet aan, het is teveel.’ We nemen de hypothese aan dat dit een Primaire Afweer gedachte is. Die heeft maar één functie: het afdekken van de oude pijn**** die daaronder zit en die blijkbaar wordt geraakt door de pijnlijke weeën. ‘Ja, oké, dat is de hypothese,’ kan Katalin met me meebewegen. ‘Dat betekent als we aannemen dat de hypothese klopt, dat wat ik denk niet waar is.’ Ik vind het knap dat ze er bewust bij kan blijven.

Illusie

Zo hebben we de Primaire Afweer ontmaskerd als een illusie, dat was stap twee. Ik vraag Katalin of ze die Primaire Afweer dan nu ook kan afserveren, als derde stap van de omkering. Dat kost even wat moeite, maar dan zegt ze het toch: ‘bedankt Primaire Afweer dat je mij hielp te overleven toen ik een klein meisje was. Maar dat hoeft niet meer, ik kan nu mijn oude pijn toelaten.’ Nu heeft Katalin de beschikking over haar aandacht weer enigszins terug. Ik heb het idee dat het niet helemáál zo is. Tja, er is natuurlijk van alles gaande in haar lichaam dat ook pijnlijk ís, en dat duurt al een tijdje. Dat kost natuurlijk ook energie. Maar we gaan toch op zoek naar het Symbool*****.

* PRI gaat er vanuit dat Primaire Afweer, net zoals de Angst die eerder voorbij kwam (lees ook https://imkevos.nl/angst-voor-de-ctg/) ook een overlevingsmechanisme is dat pijnlijke, onverwerkte gevoelens uit onze vroegste kinderjaren afdekt. In het geval van Primaire afweer laat ons hoofd ons geloven dat er in het hier en nu iets mis is met onszelf, dat we het niet aankunnen, dat het teveel is, dat we schuldig zijn aan iets of ons moeten schamen. Er hoort een gevoel van zwaarte en lage energie bij.

** Het omkeren van de afweer is een PRI-instrument waarmee je je kunt bevrijden uit een emotie waar je last van hebt. In dit geval de angst. Je zet hele specifieke stappen die je helpen om toegang te krijgen tot diepere, onverwerkte gevoelens. Daardoor verliest de oorspronkelijke emotie (hier dus angst) zijn functie. Het doel is op die manier weer in contact te komen met wat er werkelijk is en daar naar te kunnen handelen.

*** Lees meer over het omkeren van afweer in een van de boeken van Ingeborg Bosch: PRI en de kunst van Bewust leven of Illusies.

**** Oude pijn: pijnlijke, onverwerkte gevoelens uit onze vroegste kinderjaren. Die ontstaat als onze basisbehoeften niet worden vervuld door onze ouders / verzorgers. Het gaat zowel om fysieke behoeften (zoals voeding, bescherming, warmte, aanraking) als emotionele behoeften (zoals liefde, troost, steun).

****** Een symbool is een situatie of een persoon (het kan van alles zijn) die je onbewust herinnert aan een pijnlijke, verdrongen gebeurtenis uit je eerste levensjaren. Op het moment dat je wordt geconfronteerd met zo’n symbool, komt automatisch je overlevingsmechanisme in actie. Er wordt een afweer actief, zodat je die oude pijn niet hoeft te voelen. Van daaruit reageer je op de situatie: je aandacht wordt dus effectief afgeleid van de pijn die eigenlijk wordt geraakt in jou.
Lees ook: https://imkevos.nl/bestemming-bereikt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.