Ondersteuning op alle fronten

 

Martha onderzoekt hoeveel ontsluiting Katalin heeft. Ze blijkt zes centimeter al te hebben, het proces gaat snel! Voor Katalin wordt het zwaar, de weeën blijven pittig en snel echter elkaar komen. Het is moeilijk om de juiste houding te vinden voor haar. Op handen en knieën op de yogamat, dan weer steunend met de ellebogen op het bed, hangend over de grote pilatesbal… Of hangend aan Davids nek. Als de houding het toelaat masseert David steeds Katalins onderrug, om verlichting te geven. Katalin heeft zich tijdens haar zwangerschap uitgebreid verdiept in natuurlijke manieren om de bevalling te ondersteunen. De verschillende houdingen en de massage zijn daar voorbeelden van, maar ook een aantal middeltjes die ze in haar ‘vluchtkoffer’ heeft gestopt.

Berkenwater

Ik blijf ondertussen een beetje zoekend in hoe me te verhouden. Katalin wil zo min mogelijk bemoeienis denk ik, dus ik laat haar samen met David en houd me met Martha wat op de achtergrond. Soms hurk ik voor Katalin om even contact te maken. Ik geef haar af en toe op haar verzoek een slokje berkenwater, waar ze een voorraadje van heeft meegenomen. In het berkenwater zitten meer mineralen en voedingsstoffen dan in gewoon water, wat energie geeft.

Homeopathische middeltjes

Verder zet ik met toelichting van David twee flesjes met water klaar, voor als Bálint is geboren. In elk flesje zitten een paar homeopathische korreltjes. Het ene flesje voor het stimuleren van de nageboorte, het andere flesje om de bloedingen sneller te laten stoppen en het herstel van het lichaam te ondersteunen. Voordat ik ze aan Katalin zal geven, moet ik beide oplossingen activeren door er vijf keer op te slaan. Ik schrijf op het etiket welke korrels waarin zitten en de tijd, zodat ik dat straks niet vergeten ben.

Alles oké?

Op enig moment (de tijd lijkt niet meer te bestaan) moet David even naar de wc. Katalin vraagt me of ik het masseren van haar onderrug wil overnemen. Nou dat doe ik graag, dat vind ik fijn om te doen. Kan David ook even zijn handen wat rust geven. Als David het masseren terug overneemt ga ik weer even naast Martha zitten. Ze fluistert me in mijn oor of ik denk dat Katalin het wel oké vindt dat we zo afzijdig zijn. ‘Ik denk dat het wel goed is zo. Ze kan volgens mij prima aangeven als ze het anders wil. Of zie jij iets anders?’ Vragend kijk ik naar Martha, want ik zie haar oplettend kijken naar Katalin. Wat zou ze waarnemen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.