coaching en therapie rondom zwangerschap en geboorte

Praktijk Imke Vos

Over mij

 

Ik ben Imke (1980), en ik ben al bijna 10 jaar samen met Jeroen. Wij hebben samen geen kinderen, maar we hopen dat het ons nog gegeven mag zijn. Wel hebben we twee lieve huisgenootjes: onze poezen Miesje en haar dochter Lapje.

Voordat ik als coach en therapeut aan het werk ging, heb ik een aantal jaren als projectleider ruimtelijke ontwikkeling gewerkt bij een groot ingenieurs- en adviesbureau. Ik ben afgestudeerd als bioloog (landschapsecologie) aan Wageningen Universiteit. 

Dankzij mijn eigen bewustwordingsproces heb ik de switch gemaakt naar het begeleiden van mensen. Dat proces begon toen ik een aantal jaar geleden met depressieve klachten thuis kwam te zitten.

Mijn psycholoog leerde mij dat mijn gedragspatronen voortkwamen uit de rol die ik in het gezin had gespeeld vroeger. Daar kon ik wel inkomen. Maar op twee vragen kreeg ik geen bevredigend antwoord: hoe ging ik me weer beter voelen? En hoe kon ik ervoor zorgen dat ik in de toekomst dingen anders zou aanpakken?

Die antwoorden vond ik wél in het boek Illusies van Ingeborg Bosch. Mijn depressieve klachten, angst en mijn neiging om mee te bewegen met wat een ander nodig heeft, bleken ‘gewoon’ overlevingsmechanismen te zijn die ik als kind heb ontwikkeld. Die mechanismen worden nu nog steeds actief, omdat ze als het ware zijn ingeprent, maar ze hebben hun functie verloren. Door die mechanismen te ontmantelen, zo las ik, zou ik weer in contact komen met mijn ware zelf. Van daaruit zou ik dan kunnen voelen hoe ik dingen anders kon aanpakken.

Ik zocht meteen een PRI-therapeut, dit wilde ik leren! Zo begon ik als cliënt en vervolgens heb ik de opleiding tot PRI-therapeut gedaan. Het werken met PRI heeft me een compleet nieuw perspectief gegeven op mijn leven, van waaruit ik dingen doe en laat. En het geeft me dagelijks weer de tools om daar waar ik dat wil, verandering in te brengen.

 

Mijn hele leven al is speelt het thema verbinding een grote rol. Ik zoek, onderzoek en ervaar het steeds weer opnieuw. Bij biologie ging het over de verbinding in systemen; tussen mineralen, planten, dieren en de elementen. In mijn werk als projectleider ging het over verbinding tussen verschillende disciplines.

Nu breng ik mensen in contact met het gevoel hoe we ten diepste allemaal op zoek zijn naar verbinding, en hoe pijnlijk het was om die als kind niet te voelen. Ik leer je om die verbinding ten volle te ervaren in het hier en nu, via je eigen hart, met je kindje, je partner, andere mensen en de wereld.  

De sleutel ligt er voor ons allemaal! Ik geef hem met liefde aan je door ❤. 

 

Het ont-dekken van mijn onbewuste verleden

Door mijn PRI-proces ontdekte ik niet alleen mijn overleving; ik ervaarde ook waartegen die mechanismen me oorspronkelijk hebben beschermd. Hoe heftig bepaalde dingen zijn geweest toen ik zelf klein was. Dingen waarvan ik me niet bewust was, en die in de ogen van een volwassene een kleinigheidje zijn.

Ik werd me ervan bewust hoe gigantisch onze behoeften zijn als we zo klein en afhankelijk zijn, en hoe pijnlijk het is als die niet worden vervuld, om wat voor reden dan ook. Want zelfs de liefste ouder ziet het niet altijd, is er niet altijd, of zit wel eens gevangen in zijn eigen emotie.

Die inzichten en persoonlijke ervaringen maken dat ik graag aanstaande ouders en ouders van jonge kinderen begeleid. Als je als ouder minder worden gegijzeld door je eigen verleden, ben je meer in verbinding met jezelf en je partner – en gevoeliger voor de behoeften van je kindje. Het kan je zo ontzettend helpen bij het opbouwen en versterken van een liefdevolle relatie met elkaar. Daarmee zijn twee generaties in één keer geholpen.

Platform Spruit

Vanuit mijn affiniteit met aanstaande ouders en ouders van jonge kinderen, heb ik begin 2020 samen met Céline Romijn (haptotherapeut) Platform Spruit opgericht. Een platform in Noord- en Midden-Limburg voor aanstaande ouders en ouders van jonge kinderen, waar ze hulpverlening kunnen vinden bij het creëren van een zo bewust en liefdevol mogelijk nestje voor hun kindje om in op te groeien. Van kinderwens tot en met de eerste 1000 dagen.

Spruit organiseert allerlei activiteiten, zoals een inloopSPRUITuur en als het straks weer kan, Café Spruit. Kijk maar eens op de website: www.platformspruit.nl

Het platform wordt gedragen door een betrokken netwerk van complementaire geboortezorgverleners, in samenwerking met de reguliere geboortezorg.

Mijn wens voor de wereld


Mijn eigen innerlijke werk, en het werken met cliënten, heeft me laten inzien hoe gigantisch de impact van onze overlevingsmechanismen is op hoe de wereld er op dit moment uitziet; telkens als we vanuit onze overleving met situaties omgaan, zijn we niet meer goed aangesloten op ons hart. Of je nu angstig bent, je somber of schuldig voelt, heel erg je best doet, oordeelt, boos bent –  of juist nog maar weinig voelt waar je eigenlijk geraakt zou moeten zijn. Als we niet meer goed in contact staan met ons hart dan reageren we niet meer in verbinding en vanuit compassie op de wereld om ons heen. Dat kan klein zijn, zoals in je relatie niet aanvoelen dat je partner zich niet fijn voelt, of je niet durven uitspreken. Daardoor kun je elkaar kwijtraken, of jezelf gevangen houden in een relatie die niet (meer) goed is voor je. Maar ook op grote schaal: polarisatie die tot oorlogen leidt, niet meer meevoelen met dierenleed, het uitbuiten van de aarde, een uitgehold zorgsysteem, onderwijs dat zich niet richt op de behoefte van het kind maar op wat de maatschappij graag wil zien.

Dat klinkt misschien zwaar, maar wat in het klein is, is in het groot. Gelukkig is er veel aan het veranderen in de wereld op dit moment. Er worden zich veel meer mensen bewust, omdat ze de weg naar hun hart terug aan het vinden zijn. Het goede nieuws is dus dat als wat in het groot ook in het klein is,  we in eerste instantie geen grootse en meeslepende dingen hoeven te doen om de wereld te verbeteren. We kunnen enorm veel doen door gewoon bij onszelf te beginnen: met compassie kijken naar de overlevingsmechanismen die ons niet meer dienen en leren hoe we ons hart steeds opnieuw kunnen openen. Daarmee laat je een druppeltje vallen in de vijver, en de rimpelingen die daardoor ontstaan dragen verder dan je misschien verwacht!