Oxytocine…?

Martha wordt wat onrustig. Terwijl ik en David bezig zijn met Katalin, verdwijnt ze even uit de verloskamer. Als ze terugkomt geeft Martha aan dat ze Katalin weer even wil toucheren om te kijken hoe ver de ontsluiting is. Dat blijkt nog niet veel meer te zijn dan de vorige keer.

Weeën op gang helpen

Martha maakt bewust oogcontact met Katalin. ‘Je bent echt al een tijd hard aan het werk en de baby zit al best een tijdje vast daar in het geboortekanaal. De gynaecologe en de verpleegkundige komen zo meteen om met je te praten over het toedienen van oxytocine, om de weeën weer op gang te krijgen.’ Ik weet wat er in het geboorteplan staat en dus ook dat Katalin hier niet blij mee zal zijn: ‘oxytocine? Nee, dat wil ik niet’ zegt ze. Maar de gynaecologe en de verpleegkundige komen al binnen.

Negatieve invloed

Katalin wil liever geen kunstmatige oxytocine toegediend krijgen, omdat ze heeft gelezen dat het een negatieve invloed kan hebben op Bálint, op haarzelf, en op de band tussen hen beide. Uit onderzoek* is gebleken dat het toedienen van oxytocine tijdens de bevalling de kans op angstklachten of een post natale depressie bij de moeder in het eerste jaar na de geboorte vergroot. Dat kan zich bijvoorbeeld uiten in een vervreemd gevoel van zichzelf en geen band met het kindje voelen. Op verschillende websites wordt ook gesproken over effecten bij het kindje zoals slaapproblemen, zeer alert zijn vanaf de geboorte, afstandelijkheid, voedingsproblemen of extra veel darmkrampjes.

Alternatief

Maar nu zijn we in het ziekenhuis en is dit voor de gynaecologe de logische eerstvolgende stap. Katalin geeft aan dat ze graag eerst nog iets anders wil proberen. Ze heeft een natuurlijke olie meegenomen die, als je je buik ermee insmeert, ook helpt om weeën op te wekken. De gynaecologe stemt ermee in dat ze dat eerst probeert en stelt voor om na een half uur weer te komen kijken. Daarmee verlaat ze samen met de verpleegkundige weer de verloskamer. Ik ben trots op Katalin haar stevigheid en waardeer de gynaecologe om het gehoor en de ruimte die ze Katalin geeft in dit proces. Na wat gerommel in de tassen vind ik het flesje met de weeën opwekkende olie op en overhandig het aan David, die liefdevol de buik van Katalin in-oliet. Ik ben heel benieuwd wat het teweeg zal brengen!

* Aimee R. Kroll-Desrosiers e.a., 2017: je kunt hier het onderzoeksartikel lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.