Persweeën

Persweeën

Katalin en ik hebben geprobeerd of we de weeën weer op gang konden krijgen. Dit omkeren van de Primaire Afweer* leverde één krachtigere wee op, waaraan Katalin zich volledig kon overgeven. Helaas is er daarmee niet vanzelf een stroom aan krachtigere weeën op gang gekomen.

Slimme jongen

Misschien heeft Katalin al teveel energie opgebruikt om zich hier bewust bij elke wee voor open te stellen. Of laat ze zich toch weer overnemen door haar afweer en had ik haar steviger bij de les kunnen houden? Hoe dan ook, de oxytocinetoevoer wordt nu steeds een beetje verder opgevoerd. Als het buiten licht wordt, zijn de weeën weer wat krachtiger geworden en ze voelen ook anders. Martha zegt ‘jouw Bálint is gewoon een slimme jongen, hij heeft gewacht tot het licht wordt. Nog heel even, dan is hij er, echt waar.’

Bijval op de app

Ik kijk weer even op mijn telefoon of er nog berichten uit de groep zijn. ‘Voelt ze verzet?’ heeft Sophie gevraagd. Ik app terug. ’Ze denkt dat ze het niet aankan, wil weg van de weeën’ antwoord ik.’- ‘Ah ja. Dus de weg is juist in die weeën te stappen.’ Het raakt me dat we zo op deze manier naar de bevalling kijken. Ik denk aan mijn onzekerheid hierover net voordat ik voorstelde om de omkering te doen. Dat was dus écht gewoon mijn eigen Primaire Afweer. Sophie ziet hetzelfde als ik! ‘Precies, dat probeer ik haar steeds te laten doen en ze weet het ook’ app ik terug.

‘Trek jij het nog Imke? 😉’ vraagt Sophie. Het is inmiddels tien voor acht in de ochtend. ‘Ja hoor, moe maar vind het superbijzonder en fijn om te doen!’ app ik terug. ‘Ja, snap ik!!’ antwoordt Sophie.

De persweeën zijn daar

Dan gaat mijn aandacht weer terug naar wat er in de verloskamer gebeurt. Er is nu weer meer beweging, de persweeën zijn gekomen. Katalin gaat actief op zoek naar houdingen waarin ze mee kan gaan in de weeën. In plaats van ze op te vangen kanaliseert ze nu de kracht en energie naar beneden, om Bálint door het geboortekanaal te helpen. Ondertussen ben ik over alle gêne heen; ik veeg de yoga mat schoon, verwissel opvangmatjes, geef Katalin glaasjes water aan, houd haar hand vast of neem de massage over als Katalin op David steunt. Ik ben mijn moeheid vergeten en alleen nog maar aanwezig in het moment.

PRI gaat er vanuit dat Primaire Afweer een overlevingsmechanisme is dat pijnlijke, onverwerkte gevoelens uit onze vroegste kinderjaren afdekt. In het geval van Primaire afweer laat ons hoofd ons geloven dat er in het hier en nu iets mis is met onszelf, dat we het niet aankunnen, dat het teveel is, dat we schuldig zijn aan iets of ons moeten schamen. Er hoort een gevoel van zwaarte en lage energie bij. Lees ook de eerdere blogs over dit proces: https://imkevos.nl/omkeren/ en  https://imkevos.nl/weeen-en-overgave/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.