Stoppen met malen – hoe doe je dat?

Heb jij dat ook wel eens? Je wilt je concentreren op een taak, maar je hoofd blijft obsessief malen over iets anders? Een cliënt deelde onlangs haar ervaring daarmee en hoe ze met behulp van PRI®  het malen tot stilstand kon brengen.

Blijven malen

Ze vertelde me het volgende verhaal. Ze zat in de trein en had zich voorgenomen om tijdens de reis een stuk door te nemen, waar ze feedback op moest geven. Maar eenmaal onderweg betrapte ze zichzelf erop dat ze al ruim een kwartier uit het raam zat te staren. Terwijl haar gedachten onophoudelijk door maalden over iets totaal anders.

Overleving

Dankzij PRI® herkende ze het malen als een afweer. Afweren zijn overlevingsmechanismen die ons hebben geholpen om te overleven. In de tijd dat we voor álles wat we nodig hadden om ons te kunnen ontwikkelen, volledig afhankelijk waren van onze ouders. We hebben ze moeten ontwikkelen om ons te beschermen tegen het te pijnlijke besef dat we niet altijd kregen wat we zo nodig hadden. Maar als we volwassen zijn, hebben we ze niet meer nodig – alleen weten we vaak niet meer beter dan dat we ‘nu eenmaal zo zijn’.

Ontmantelen

Mijn cliënt herkende het malen dus als afweer, en omdat ze zich daar bewust van werd, kreeg ze weer de regie over haar eigen aandacht. Ze wist, ik ben aan het malen, zodat ik de pijn niet hoef te voelen die blijkbaar daaronder zit, en die blijkbaar is geraakt. En ze wist, als ik nu contact kan maken met die onderliggende pijn, dan is de afweer – in dit geval het malen – niet meer nodig. Zo kan ik mijn afweer dus ontmantelen.

Rust

Ze besloot om PRI® toe te passen en haar afweer om te keren, zodat ze haar oude pijn even raakte en kon toelaten. Het fascinerende was, zei ze, dat toen ze dat eenmaal had gevoeld, alle obsessieve gedachten weg waren! Het was rustig in haar hoofd, de aandacht werd niet meer naar de mail getrokken. Ze stond er bewust nog even bij stil: was het nodig om op dit moment aandacht te geven aan de vraag van haar collega? Nee, het was niet zo urgent. Kon prima straks als ze achter haar bureau zat. De rest van de reis kon ze gefocust en ontspannen aan het stuk werken, zoals ze zich had voorgenomen. Wat een verademing!

Herken je het malen in je hoofd en wil je ook leren hoe je de rust in je hoofd terug kunt brengen? Ook jij kunt leren hoe je PRI® zelf kunt toepassen en wat het voor je leven kan betekenen. Ik leg je graag uit hoe! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.