Voor de man: waar zit jij op de apenrots?

PB_apenrots

 

Vorige week had ik een leuk gesprek met collega en studiegenoot Gilbert Wind. In de opleiding die we delen is het percentage dames beduidend hoger dan het percentage heren. Gilbert vertelde me dat hij zich onlangs met een paar mannelijke studiegenoten had gebogen over het onderwerp ‘mannen en seksualiteit’. Ik was natuurlijk razend nieuwsgierig hoe dat dan ging, die paar mannen die dan over seksualiteit praten. Vrouwen hebben er over het algemeen weinig moeite mee om met hun vriendinnen te praten over (problemen met) seks. Als mannen met hun vrienden en een biertje onder elkaar zijn, kan ik me moeilijk voorstellen dat ze in alle eerlijkheid over hun seksuele ervaringen, behoeften en teleurstellingen praten.


Lastig praten op de Apenrots

Gilbert zegt dat dat al meteen merkbaar was in het gesprek met zijn studiematen: het heeft inderdaad even geduurd tot ze ter zake kwamen. Waarom praten mannen daar zo moeilijk over? De mannen kwamen samen tot de volgende ontdekkingen. In vergelijking tot dat van de vrouw is het geslachtsdeel van de man nogal prominent aanwezig. Mannen identificeren zich daardoor heel sterk met hun piemel. Dat betekent dat als-tie het niet (goed) doet, je geen (echte) man bent. Als je op de apenrots zit, met een groep vrienden en een biertje in je hand, en je deelt dat openlijk, dan kukel je zo een paar etages naar beneden. En als het gebeurt met je vrouw ben je als de dood dat ze je niet meer interessant vindt. Je bent bang dat je je kansen verspeelt op de voortplantingsmarkt. Ook vinden de mannen dat ze, om aan de vrouw te komen, aan de verwachtingen van de vrouw moeten voldoen. Dus naast sterk en gezond zijn moeten ze ook luisteren, zachtaardig en meegaand zijn. Dat kan voor mannen nogal verwarrend zijn.

Seks of…

Dat klinkt nogal technisch misschien, dat het puur een kwestie van biologisch instinct en voortplantingsdrang is. Waar komt er liefde bij kijken? Een laatste constatering van de heren was dat het voor mannen pas mogelijk wordt om over de fysieke intimiteit te praten als er eerst een echte emotionele intimiteit is gecreëerd. Dus een situatie waarin het niet meer om jou, De Man, gaat maar om jou… als persoon. Dat wat je eigenlijk zoekt is dus emotionele intimiteit. Seks kan de emotionele verbinding wel versterken, maar dan moet die er wel eerst zijn.


… Emotionele intimiteit?

Gilbert zijn verhaal heeft me aan het denken gezet. Zijn mannen van zichzelf niet zachtaardig en in staat om te luisteren? Jawel toch? Volgens mij is een belangrijke factor in het zich kunnen uiten over seksualiteit bij mannen die emotionele verbondenheid. Wij, mannen en vrouwen, zijn allemaal op zoek naar emotionele verbondenheid en tegelijkertijd vaak doodsbang om die te verliezen. Emotionele verbondenheid heeft te maken met je veilig voelen bij elkaar, je begrepen en gehoord voelen en gewaardeerd zoals je bent. Dat gaat veel meer over je eigen interpretatie van het gedrag van de ander, dan of die ander wel in staat is om je te geven wat je denkt nodig te hebben. Je kunt die emotionele verbondenheid dus alleen vergroten door zelf te leren je open te stellen zodat je daadwerkelijk je partner kunt zien en horen.

Identiteitscrisis

Dat is nog zo gemakkelijk niet. Ook niet voor vrouwen, maar misschien zijn vrouwen toch iets makkelijker in staat zichzelf kwetsbaar op te stellen. Puur biologisch gezien: een vrouw lokt de man door zo vrouwelijk mogelijk te zijn. En als ze kinderen krijgt is het fijn als de man bij haar blijft om haar te helpen met de zorg. Dus zal ze heel erg haar best doen hem zover te krijgen. Een man zoekt zoveel mogelijk kansen om zich voort te planten. Als hij zich kwetsbaar opstelt en zich laat raken door zijn vrouw, komt hij in een identiteitscrisis. Wil hij de stoere man voor die ene vrouw zijn, of wil hij de stoerste man ten opzichte van alle andere mannen zijn en zoveel mogelijk veroveringen ten toon spreiden?

Gilbert en ik zijn benieuwd hoe jij erover denkt. Praat jij als man ook niet zo gemakkelijk over (problemen met) je seksualiteit of herken je je er niet in? Waardoor komt dat denk je?

Deel je gedachten met ons en andere lezers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.