Borstvoeding op verzoek

wakker maken voor zijn voeding

De wekker op mijn telefoon gaat en ik moet van ver komen. Waar ben ik ook alweer? Oh ja! De bevalling, Bálint, Katalin en David. Hoe laat is het? Oh ja, ik had de wekker om acht uur gezet. Om negen uur zou de kraamhulp komen. Het is stil in huis. Ik heb vannacht geen huilende baby gehoord. Hoe zou het voeden vannacht gegaan zijn?

De eerste nacht

Ik trek mijn joggingbroek en sweater aan en klop voorzichtig op de op een kier staande slaapkamerdeur. ‘Ja, kom maar, jij hoeft echt niet te kloppen hoor’ zegt Katalin zachtjes en ze glimlacht. De eerste nacht is redelijk goed gegaan, Bálint heeft veel geslapen en een keer of twee een beetje gedronken aan de borst. Het is nog een beetje zoeken voor zijn voeding.

Bezoek

Later op de ochtend komt Sara de kraamhulp en ook Martha de verloskundige komt even kijken. Het is leuk haar weer te zien na het bijzondere bevallingsavontuur dat we samen hebben meegemaakt. Martha zegt tegen Sara dat ze als ze goed luistert naar Katalin, ze veel van haar kan leren. Dat ze zelf ook van haar heeft geleerd.

Veel geleerd

Het was voor Martha best een uitdaging om mee te bewegen met de wens van Katalin voor zoveel mogelijk hands-off begeleiding tijdens zwangerschap en geboorte. En aan de andere kant te blijven bij waar ze zelf nog achter kon staan, gelet op de bestaande protocollen en haar eigen kennis en ervaring. Andersom heeft Katalin weer geleerd van de spiegel die Martha haar kon voorhouden . Zo hebben ze samen een mooi proces doorlopen.

Wakker maken voor zijn voeding?

Sara vraagt hoe het gaat met voeden. Katalin vertelt dat Bálint gisteren een paar keer en vannacht ook een paar keer een beetje heeft gedronken. Sara en Martha zeggen beslist dat dat echt een beetje te weinig is. ‘Je moet hem echt om de drie uur wakker maken voor zijn voeding. Anders komt de melkproductie niet goed op gang en dan moet je over op kunstvoeding. En dat wil je niet.’ Het klinkt als een goed onderbouwd verhaal. En omdat het echt voelbaar is dat Martha en Sara het beste voor Katalin en Bálint willen, laten Katalin en ik ons erin meevoeren. Al gaat het merkbaar ook tegen Katalin’s gevoel in als Martha en Sara Bálint vervolgens tegen zijn wangetjes tikken en onder zijn voetjes kietelen om hem wakker te maken. Is dit echt de manier? Katalin en ik zijn niet overtuigd…

Wat denk jij ervan? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.