De gynaecologe helpt

ziekenhuisbevalling

De gynaecologe van vannacht heeft plaatsgemaakt voor een andere dame. Die blijkt (evenals verloskundige Martha trouwens!) ook zelf zwanger te zijn. Inmiddels blijft ze samen met een ‘verse’ verpleegkundige aanwezig op de verloskamer. Waar we eerder met zijn vieren waren, zijn we nu continu met zes mensen in de verloskamer. Eigenlijk wilde Katalin geen ziekenhuisbevalling, maar gewoon thuis met alleen wij vieren. Even vraag ik me af hoe dat gegaan zou zijn.

Waar is de hartslag?

De gynaecologe houdt nauwlettend de hartslag op de CTG scan in de gaten. Regelmatig valt de hartslagmeting weg. De band om de buik van Katalin is  vastgeplakt met tape omdat hij bij  het van houding verwisselen nogal in de weg zit en dan losschiet. Nu Bálint steeds verder naar beneden zakt, is de hartslag ook moeilijker te meten. Soms is er geen uitslag zichtbaar, soms neemt de scan de hartslag van Katalin over. De gynaecologe stelt voor om een elektrode op Bálint z’n hoofdje te bevestigen om op die manier de hartslag te meten, maar Katalin geeft duidelijk aan dat dat geen optie is. En dus wordt daar vanaf gezien. Dat kan dus ook met een ziekenhuisbevalling!

Druk

Ondanks dat de persweeën op gang zijn, zijn ze nog steeds niet super krachtig. Katalin heeft veel kracht zelf bij te zetten. Oh wat werkt ze hard! En David blijft zo rustig aanwezig, dient letterlijk als steun. Ook hij werkt hard als Katalin aan zijn nek gaat hangen of als hij lang in een onhandige houding staat om haar te ondersteunen. Martha moedigt Katalin aan om een houding te vinden waarin ze de meeste druk naar beneden ervaart. De gynaecologe laat zelfs een baarkruk halen, om te kijken of dat misschien helpt. Hartverwarmend vind ik haar steun.

Gehurkt

Als Katalin op de baarkruk zit komt de gynaecologe zelfs even gehurkt voor haar zitten om haar aan te moedigen en toe te spreken. Ik vind dat niet heel gek, want zo heb ik vannacht ook vaak voor Katalin gezeten. Maar blijkbaar is het toch speciaal, want ik hoor Martha zeggen: ‘Emmy! Doe je dat vaker dat je er zelf bij gaat zitten?’ – ‘Nee, nooit!’ antwoord de gynaecologe. Zou het komen doordat ze zelf zwanger is? vraag  ik me af. Ik vind het in elk geval heel fijn dat ze het doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.